Lakeview

Brief

To transform the properties interiors to create a homely and cosy, family home beginning with the kitchen/ dining room and living room. The overall feel of the interiors should be contemporary, country chic but have elements of art deco design tying in with the chosen Soho Home sofa. The colour scheme should be neutral and pastel, beginning with Farrow & Ball’s All White and Vert de Terre, brightening up the interiors which currently feel quite dark. Wood cladding should line a lot of the walls for that farmhouse chic feel.

There should be lots of texture and natural elements such as boucle, tan leather and wood (in furnishings such as a live edge table) giving an earthy, relaxing feel to the interiors and blending with the properties wooden beams and country outlook. The interiors should have an effortless look to them- even though they will have been really well thought out. Brass details should be seen throughout the design in elements such as lights, kitchen tap, handles, dimmer switches etc. All lighting should be warm white and not LED.

Concept

Kitchen

The kitchen area has been transformed using Farrow & Ball’s ‘Vert de Terre’ paint and new, contemporary gold details such as the handles, tap and even art deco inspired tiles. Additional light has been added to the kitchen space with downlights under the wall units and decorative pendants above the island. In this design there are two gold, art deco style bar stool which match five dining chairs in the dining area.

Dining Area

The cluster pendant lights used over the kitchen island are also used over the dining table to really brighten up the area and create a more cosy, homely atmosphere. Alongside the five gold chairs there is a statement boucle chair at the end of the table and a built-in, tan leather bench along the wall adding the earthy, natural textures along with a jute rug below. The jute rug will be the exact same length as the live-edge table, which is long enough to cater for 11/12 people. Accessories in here include a gold statement clock and a look-alike window mirror, opposite the patio doors- reflecting more natural light around the space.

Lounge Area

The majority of the walls have been lined with wood cladding to create the ultimate country chic look throughout the living space, these are all shown in Farrow & Balls ‘All White’. Either side of the fire place is built in log storage as well as storage benches along the rest of the wall. There are tan leather seat cushions above glass storage cupboards. In this design these are shown in ‘Vert de Terre’ to match the kitchen units. There could also be four smaller shelves above each of these to display accessories and photos, either side of a stylish gold wall light. Two statement floor lamps either side of the room add even more light, brightening the room more whilst tying in with the wall lights. Finally, two glamorous, art deco inspired ceiling pendants will create huge statements in the living space.

A bespoke, tan leather footstool in the middle of the room matches the storage benches. Boucle cushions and tan leather cushions have been scattered throughout the living space in this design which match the boucle armchairs and footstools. Another jute rug in here adds further earthy textures and matches the dining area rug.

Landing

An important request from this client was to create a snug area where a projector could be used against a blank wall for cosy movie nights. This design shows how the whole of this area could be turned into a giant window seat, covered with cushions and throws and a large padded cushion the size of the space- creating a really cosy snug area. The window seat also has storage capacity below.

This huge landing space needed to be utilised better and further storage was required. The storage wardrobes shown here have been worked around the existing windows and shape of the ceiling. The wardrobes begin where the ceiling starts to slope and run to the end of the corridor for a sleek finish. Two full length, double wardrobes sit either side of a smaller cupboard with shelving above- this is so that the natural light can flow in from the Velux window above.

Overall, the landing ties in with the living area, with area’s of wall highlighted with wood cladding and earthy, neutral tones throughout.